Szent Márton

2019.10.31

A Keszthelyi Városvédő Egyesület évek óta dolgozik azon, hogy a Keszthelyen szinte feledésbe merült Szent Márton templom emléke, és a hozzá kapcsolódó várostörténet felelevenedjen a városhoz kötődőkben.

A valaha - kastély előterében - állt templomunkat 1240-ben már oklevelekben említik, végső lebontása 1880-ban történt meg.

Az elmúlt években több civil szervezet és egyesület közreműködésével , és a város támogatásával - a következők történtek a keszthelyi Szent Márton templom felélesztése érdekében:

 • 2012. Emlékfa ültetése

 • 2012. Első Szent Márton napi lámpásjárás ( szeretetvendégség, gyermekműsor) Keszthely Fő tér - Da Bibere borlovagrend rendezésébe.

 • 2013. Emlékfa megáldása. Szent Márton napi lámpásjárás a templom volt helyétől ( Festetics kastély parkja) a Sétáló utcán át a Fő térig. (szeretetvendégség, gyermekműsor a téren, valamint szentmise és Szent Márton napi boráldás a Fő téri templomban)

 • 2014. Lámpásjárás a Festetics kastély előkertjéből, a Fő térre, szentmise, szeretetvendégség és gyermekműsor

 • 2015. Kapcsolódás a Via Sancti Martini ( Szombathely) szervezethez. Szent Márton napi lámpásjárás

 • 2016. Szent Márton ereklye Keszthelyen, a Szent Márton templom emlékkövének elhelyezése ( város támogatásával), az emlékkő megáldása az ereklye jelenlétében. " Köztünk járó Szent Márton " rendezvénysorozat. Szent Márton építészeti konferencia szervezése. Novemberben a már városi rendezvénynek tekinthető lámpásjárás a kastélyból a Fő térig. Requiem Szent Márton templom - kiadvány

 • 2017. "Keszthely 770 éves" . Keszthely középkori templomai - múltébresztő kiadvány . Hagyományos lámpásjárás, Mártonok köszöntése, Szent Márton árnyjáték. Szent Márton tallér készítése és megosztása több egyesülettel közösen. Szeretetvendégség, szentmise, boráldás.

 • 2018. Sanctus Martinus ecclesia kiadvány. A valaha állt Szent Márton templom helyének pontos kijelölése a kastélyparkban, a kontúrok 250 mécsessel való kivilágítása. Hagyományos lámpásjárás. Balaton-felvidéki "Szent Márton települések" találkozójának elindítása.

 • 2019-ben több fontos programot tervezünk:

 • 1. Szeretnénk elindítani a Balaton-felvidéki Szent Márton zarándok útvonal kijelölését, Zalaszentmártontól Veszprémig. Az útvonal létrehozásának alapja a Via Sancti Martini által 2016-ban kiadott "Szent Márton nyomában a Balaton-felvidéken" kiadvány.

 • 2. A Balaton-felvidéki települések mellett szeretnénk bekapcsolni a Balaton déli partján - Keszthelyhez közelebb eső - Szent Márton templommal rendelkező településeket, és Keszthelyen létrehozni a "Szent Márton települések" találkozóját.

  Szándékunk, hogy a Balaton melletti települések megismerjék egymást, közös cél érdekében közösséget hozzanak létre. 14 település érintett, megyéken átívelve.

  Hosszú távon ez a települési hálózat kapcsolódni tud az Európán átvonuló Via sancti Martini útvonalhoz, közvetlenül a Via Slavonica útvonalhoz.

  A településekkel felvettük a kapcsolatot. A programot elindítottuk. A települések visszajelzései alapján lelkes fogadókészségre számíthatunk.

  Szándékaik véghezviteléhez a következőkre van szükségünk:

 • utazások finanszírozása a települések meglátogatásához, személyes kapcsolatok építéséhez

 • kiadványok készítése a településeket összekapcsoló zarándokútvonal ismertetésére, népszerűsítésére

 • térképek szerkesztése a konkrét zarándokútvonalak kijelölésére

 • települési találkozó szervezése Keszthelyen, vendéglátás, terembérlés, prospektusok

 • 3. Éves Szent Márton rendezvényünk csúcspontja minden év november 11-én megrendezésre kerülő Lámpásjárás. Ebben az évben a települések képviselőinek meghívása mellett Szent Mártonhoz kötődő színjátékkal is készülünk. A darab próbálása , szereplők kiválasztása már folyamatban van. A színjáték megfelelő színvonalához kellékek biztosítása is szükséges.

 • 4. A Szent Márton templom felelevenítése Keszthely történelmi gyökerének csupán egy szelete. Szeretnénk a keszthelyi identitás erősítésére a régi középkori Keszthely 3-as rendszerét bemutatni, trténelmi, ismeretterjesztő füzettel. Ez városunk 3 középkori - városzserkezetet meghatározó - templomát mutatja be: Szent Lőrinc, Szent Miklós és Szent Márton templomok történetét, elhelyezkedését és mai jelentőségét, különös tekintettel az egyedülálló , ma is látható középkori freskókkal díszített Szent Miklós kápolnára.

A Keszthelyi Városvédő Egyesület ebben az évben az Szent Márton zarándokútvonal kijelölésével kapcsolatban év eleje óta havonta koordinációt tart, az előrelépésekről a bekapcsolódó településeknek tájékoztatást küldünk.


Rácz Tamásné

Páldy Eszter

Keszthelyi Városvédő Egyesület

"Köztünk járó Szent Márton"

kapcsolattartó

+36305908470