Béres Attila gondolatai a Balaton-part fejlesztéséről

2021.03.20

Az MMA-pályázatra benyújtott pályamű alapvetései


Előszó

Az MMA keszthelyi pályázatának eredményhirdetése után főleg azok a pályaművek kaptak nyilvánosságot, amelyek nem teljesítették a kiírásban szereplő feltételeket. Építészirodánk munkája a keretek kevésbé forradalmi feszegetésével igyekezett racionális, gyakorlatias és főként használható ötleteket adni a döntéshozók számára. Úgy is fogalmazhatnék, hogy annak ellenére a feltett kérdésre válaszoltunk, hogy városi léptékben gondolkodva nem értettünk egyet a területre javasolt "hagyományos" élményfürdő gondolatával.

A pályaműről bővebb információ az alábbi linken található: https://beresattila.hu/project/27


A PÁLYAMŰ BEVEZETŐ GONDOLATAI

A keszthelyi Balaton-part fejlesztésének fő irányát a pályázat keretében elsősorban városépítészeti léptékű szervező beavatkozással szükséges kijelölni.

Pályázatunkban ezért a fő hangsúlyt a területhasználatra, a zöldfelületi rendszerre, a tér- és közlekedési kapcsolatokra irányítottuk.

Meggyőződésünk, hogy egy ilyen léptékű fejlesztés jó lehetőséget ad arra, hogy az elmúlt évtizedek tervezési hiányosságait orvosoljuk, egyben kijelölhető a hosszú távú fejlődés iránya is. Ez utóbbi feltétlenül a meglévő értékeken kell, hogy alapuljon, így a terület műemlékeit valamint tervezett és "örökölt" természeti értékeit helyeztük a pályamű fő fókuszába.

A tervezési terület fő vonzerejét alacsony beépítettsége mellett műemlékei és egykor világszínvonalú, megmenthető, fejleszthető parkjai adják. Ezen közkincseink köré úgy igyekeztünk visszafogott építészeti egységben új elemeket elhelyezni, hogy azok ne keljenek versenyre a befogadó közeggel. A nagyszámú meglévő, értéktelen épület és építmény bontásával az is lehetővé vált, hogy a terület beépítettsége tovább csökkenjen. Az értelmetlenül szétszabdalt terület határainak újragondolásával nagyvonalúbb és tágasabb közösségi terek jöhetnek létre.

Az egyes épületekre tett javaslatunk egyszerre egységes és változatos. A visszatérő, ismétlődő lágy motívum, melyet az épületek megformálásnál alkalmaztunk elvont utalás a víz természetére, egyben rejtett üzenetként a város egyes műemlékeinek absztrakt átértelmezése is. A hangsúlyosan horizontális, szinte kivétel nélkül földszintes, lapos tetős épületek megbújnak a természeti környezetben, nem szándékoztunk harsány építészeti mozdulatokkal túlzott vibrálást elérni - ezalól talán az egyetlen kivétel a tervezett fürdő- és rendezvényház épülete, mely - bár lényegesen kisebb, mint a kiírásban megcélzott létesítmény - így is feltűnő, emblematikus eleme lehet az épületegyüttesnek.

SAROKKÖVEK

zöldfelületek elsődlegessége, alacsony beépítettség

A tervezési terület fő vonzerejét alacsony beépítettsége mellett műemlékei és egykor világszínvonalú, megmenthető, fejleszthető parkjai adják. Ezen közkincseink köré úgy igyekeztünk visszafogott építészeti egységben új elemeket elhelyezni, hogy azok ne keljenek versenyre a befogadó közeggel. A nagyszámú meglévő, értéktelen épület és építmény bontásával az is lehetővé vált, hogy a terület beépítettsége tovább csökkenjen. Az értelmetlenül szétszabdalt terület határainak újragondolásával nagyvonalúbb és tágasabb közösségi terek jöhetnek létre.

új tengely, új úszó létesítmények

A Helikon-parkon átvezető történelmi gyalogos tengely egyenesen a szigetfürdőre vezet. A vasúti átjárónál erről leválik egy második, meglévő tengely a móló irányába. Ennek tükrözésével hoztuk létre az új, harmadik tengelyt, mely a megújuló városi strand főbejáratát jelöli ki, egyben teret ad a megújuló pavilonsor együttesének is. Ugyanerre az új tengelyre szerveztük a szezonális jelleggel telepíthető vízi élményelemek sorát is.

újragondolt közlekedési rendszer

Szükségesnek éreztük a területen áthaladó észak-déli irányú forgalom újragondolását is. A gépjárművel járható utak nyomvonalát a vasúti területek mentén jelöltük ki, gondosan igyekeztünk elválasztani a kerékpáros és gyalogos útvonalaktól. A közlekedési és parkolási rendszert úgy alakítottuk ki, hogy az átmenő forgalmat ne ösztönözze, a gépjárművek csak a feltétlenül szükséges mértékben foglaljanak teret a parti sávban.

új parttal párhuzamos promenád

A meglévő állapot egyik fő problémája, hogy a városi strand az év jelentős részében nem átjárható. Ennek a jegyszedési igény és az üzemeltetési szokások az okozói. Olyan új, parttal párhuzamos sétányt terveztünk, ami lehetővé teszi a strand szolgáltatásait igénybe nem vevő látogatók számára is az ötcsillagos parti élményt, minden napszakban és évszakban biztosítja a Balaton-parti "városközpont" déli megközelítését. Megszüntettük az összes "hátsó homlokzati élményt", a rendezetlen kiszolgálóutakra és területekre, parkolókba terelt kerékpáros- és gyalogosforgalmat átszerveztük, egyben olyan új zónákat aktiváltunk a meglévő futballpálya területén, melyek így bekerülhetnek a közösségi és gazdasági használat vérkeringésébe.

áthelyezett pavilonsor és új, multifunkciós fedett rendezvénytér

Az új, egységes food court rendszerű vendéglátó és kereskedelmi egység (pavilonsor) szélesebb körű használatára és szezonalitásának csökkentésére a tőle délre elhelyezkedő területen kialakítottunk egy fedett-nyitott rendezvényteret, mely koncertek, esti szórakoztató programok mellett szabadtéri piacként, sportrendezvények helyszíneként is működhet. A tájépítészeti eszközökkel kialakított mesterséges domb a terület meglévő terepobjektumainak újrafelhasználásával környezettudatosan elkészíthető. Kifejezetten fontos célunk volt az éjszakai élet és szórakozás kizárása a strand területéről. Véleményünk szerint az éjszakai mulatozás és annak tárgyi produktumai (szemét, üvegszilánk, sárga patakok, ...) nem egyeztethetők össze egy színvonalas fürdőpark minimális elvárásaival sem.

a városi strand területe kb 15%-kal növekszik, míg a strand zöldfelülete közel 40%-kal bővül

Jelentős területekkel növeltük a városi strand területét, különösen az északi, jelenleg nagyon szűk zónában. A parti sávban a város világhírű kertjeihez méltó fürdőparkot alakítottunk ki. A nagyszámú meglévő, értéktelen épület és építmény bontásával és a mértéktartó új beépítéssel lehetővé vált, hogy a terület beépítettsége csökkenjen.

zöldfolyosó, revitalizálás

A vasúti területek mentén húzódó erdősáv jelenleg rendkívül elhanyagolt állapotú. Ennek a területnek fontos szerepe van abban, hogy a Helikon-park és az Erzsébet-liget között összeköttetést teremt az élővilág számára, másrészt zöld falként határolja el a MÁV ipari jellegű területét a vízparti sávtól. A terület megőrzését, revitalizálást javasoljuk, melynek keretében balesetmegelőzési munkálatokat, intenzív fásítást és egy futópálya / tanösvény kialakítását tartunk szükségesnek.

tömegsport

A városlakók és az idelátogatók számára ingyenesen, egész évben elérhető sportpályák kialakítása évtizedes adóssága a város mindenkori vezetésének. Ennek pótlására jó lehetőség adódik a használaton kívül MÁV-terület déli részén, ahol természeti környezetben lehet kialakítani néhány multifunkciós sportpályát. A létesítményt és a közeli tömbparkolót közös szociális épület szolgálhatja ki a minimálisan elvárható szolgáltatásokkal (wc, pelenkázó, zuhanyzó, öltöző).

parkolás

Fő szempontunk volt a közlekedés és a járműelhelyezés racionális, meglévő elemeket is felhasználó újragondolása. A vasúttal párhuzamos parkolóutat kibővítettük, itt biztosítottunk helyet a turistabuszoknak is. A pavilonsor mögötti parkolót megszüntettük, a déli parkoló viszont kissé kibővítve megtartásra került. Az állomás melletti volt ipari területen egy nagy méretű tömbparkolót alakítottunk ki, mely opcionálisan napelemes fedést is kaphat. Az árnyékos helyekkel, kedvezményes árú autótöltéssel a terület határára eső parkolást ösztönözhetjük, egyben hosszú távon a beruházás elektromos áramigényét is biztosíthatjuk. A kereskedelmi és vendéglátó egységek tulajdonosai számára parkolást is biztosító gazdasági udvart alakítottunk ki.

STRANDFEJLESZTÉS

kulturstrand városi és regionális utalásokkal (infopontok, környékbeli kövek, társművészeti alkotások)

Meggyőződésünk, hogy a városi strand élménykínálatának minőségi és kulturált kialakítása az, ami igazán vonzóvá és egyedivé teheti. Nem szállunk versenyre az "olcsó" attrakciók, vidámparki, cirkuszi élmények és látványosságok világával. A település által megcélzott igényes és jómódú vendégkör számára a legmagasabb elvárások mentén igyekeztünk gondolkodni. Számos utalással hívjuk fel a figyelmet a város és a régió kulturális értékeire, ezzel is erősítve Keszthely kiemelt központi szerepét.

új szellemi attrakciók

  • strandkönyvtár és strandtanterem, mely erdei iskolák mintájára szezonon kívül is használható a városi iskolák, óvodák és az idelátogató "osztálykirándulók" számára
  • múzeumpont, mely felkelti a strandra látogatók érdeklődését a város látványosságaira
  • kültéri kultúrséta: köztéri műalkotásokat integráltunk a promenád mentén elhelyezett épületekbe, ezzel is segítve az egykor jól működő építészet-társművészet kapcsolat újjáéledését

új élményelemek

  • fürdőház beltéri és szabadtéri medencékkel, tetőkerttel
  • világítótorony / kilátó / csónakkikötő, vízi kapcsolat a mólóval, mely a parti sétányt aktiválja
  • három úszómű minden korosztálynak (gyerekeknek védőhálós "medence", napozósziget, ugrálósziget)

megőrzött élményelemek

  • vízicsúszda
  • vízisporteszköz-kölcsönző (áthelyezve)
  • Balaton-alakú medence (opcionális)

táj- és kertépítészeti elemek

  • a regionális és Balatoni "fővárosi" szerep átvitt értelmű megjelenítése: köztéri elemek a különböző Balaton-környéki kövek felhasználásával (bazalt, vörös homokkő, dolomit, hévízi, karmacsi, páhoki laposkövek, stb...)
  • utalások a nagy múltú keszthelyi parktervezésre (kastélypark, Helikon-park, Erzsébet-liget, ...)
  • őshonos fák és különleges vízparti egyedek által meghatározott térrészek (magas kőris, kocsányos tölgy, kis levelű hárs, mocsári ciprus, szomorúfűz...)

minőségi vendéglátás

  • kevesebb, de színvonalasabb vendéglátóhely
  • igényes környezet, rendezett hátsó homlokzatok, zárt gazdasági udvarok

kerítések

  • kevesebb és alacsonyabb kerítés
  • alacsony tüskés bozót, vizesárok, felette átlátással
  • természetes "landscape" elemek

két üzemmód

  • strandpénztár nyitva: a strandtól távol maradó forgalom a promenádon
  • strandpénztár zárva: nyitott kapuk, vízparti sétány átjárható, a szigetfürdő egyenes tengelyben megközelíthető

A szerző

38 éves, jelenleg is Keszthelyen élő építészmérnök. A városban tanult és nevelkedett. 2007-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 2009-ben a világ 10 legtehetségesebb fiatal építésze közé választották. Finnországban a világ legészakibb építészeti egyetemén tanult a sarkkör közelében, majd 12 évig egy norvég tervezőirodában dolgozott projektvezetőként. 4 kontinensen, száznál több épület tervezésében vett részt. Családos, építész feleségével 2 kisgyermeket nevelnek. Első jelentős hazai munkájuk, a Kőszegen megvalósult ún. "Hideg ház" számos szakmai elismerést kapott. A 2015-ben újra megalakult Keszthelyi Városvédő Egyesület egyik alapítója, elnökségi tagja.