Tiszta levegőt! Tiszta fával, tiszta energiával

2019.12.03

Béres Attila, építész

Előzzük meg a szmog kialakulását megfelelő tüzelőanyaggal, fűtéstechnikával!


Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy az őszi hideg napok beköszöntével sajnos gyakran füstössé, szmogossá válik a város levegője. Különösen azokban a városrészekben tapasztalható ez a jelenség, ahol a lakások, házak melegét hagyományos tüzelési technikákkal biztosítják. A kellemetlen és káros füstréteg kialakulásának oka többnyire a helytelenül megválasztott fűtőanyag.

Kérjük azokat, akik hagyományos cserépkályhát, kandallót, sparheltet vagy vegyestüzelésű kazánt használnak, tartsák be az alábbi alapvető szabályokat:

  • csak teljesen száraz, jól éghető (lehetőleg kemény) fával, vagy fabrikettel, pellettel tüzeljenek - fenyőt és más puhafákat (pl. kezeletlen épületfahulladékot) csak keményfával vegyesen használjanak, mert ha nincs megfelelő égési hőmérséklet, a kialakuló korom a levegőszennyezés mellett az égésteret is rongálja - ellenőriztessék a kályhájuk, kandallójuk füst-, és kéményjáratait, rendszeresen koromtalanítsanak - ajánlott a jó égéshez mindig kellő friss levegőt biztosítani, lefojtott tűztér esetén a tökéletlen égéssel sok füst és korom keletkezik - ajánlott tűzifák: cser (csertölgy), tölgy, bükk, akác

SOHA ne tüzeljék el:

  • az éghető, de az egészséget súlyosan károsítani képes műanyagokat (szelektíven gyűjthető hulladék)
  • színes reklámújságokat, nyomdai termékeket, melyek égésekor rákkeltő anyagok keletkeznek
  • háztartási hulladékot, szemetet - festett, lakkozott, vegyszerrel kezelt faárut

A kerti hulladékot, korhadt ágakat komposztálják, vagy vigyék a városi komposzttelepre, ahol ingyenesen lerakható!

Óvjuk, védjük közösen a jó levegőt és egymás egészségét!